PRZEPISY NA ZUPY

Smacznie

PRZEPISY NA ZUPY

Postprzez agnusek N, 12.06.2005 11:17

Nie ma tutaj jak dotąd ani jednego przepisu na pyszna zupkę. A przecież bez zupek się nie da!
Avatar użytkownika
agnusek
 
Posty: 2551
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:38
Lokalizacja: cudne manowce

Postprzez ivona Pn, 13.06.2005 13:55

Jasne że się nie da Agnusku
Jak wyprowadzałam się od rodziców - wziełam wielki zeszyt i chodziałam za mamą i ciągle pytałam : - a jak robi sie to?? a to??

ROSÓŁ np. sztandarowa zupa w domu moich rodziców :

Porcja rosolowa
2-3 skrzydełka

Zalać wodą dodać marchew,czosnek,pietruszka korzeń,seler,pora,sól,magii - gotować min.3 godziny...na maleńkim ogniu

W trakcie gotowania dać ćwiartkę pomidora<on oczyści rosół,wyjąć pod koniec>
Podawany rosół z makaronem

Robiłam nie raz - ale wiecie co - najlepiej smakuje i tak u mamy
Avatar użytkownika
ivona
 
Posty: 37
Dołączył(a): N, 27.02.2005 17:09

Postprzez sonia Pn, 13.06.2005 14:21

krupnik i koperkowa dam wieczorem...:)
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Małgosia Sz Pn, 13.06.2005 15:57

oj, rosołek pycha, ze mnie się wszyscy śmieją z moich znajomych, że ja ciągle rosół gotuję, bo co do zasady gotuję zupy na wywarze drobiowym, a potem stwierdzam, że rosołek dobry wyszedł, więc na tym się kończy,
ale tak na serio, to uwielbiam zupy i dla mnie nie ma bez zupy obiadu (pod warunkiem, że jest obiad:))
przepis na zupę porowo-kurczakową.
Ugotować wywar warzywny (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, listek laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, przyprawa do zup) z dodatkiem kurczaka (co tam mamy, ale musi być też pierś). Potem wszystko wyjmujemy, warzywka nie będą już potrzebne (niektórzy z tych marchewek itd. robia sałatkę), pierś (i inne kawałki kurczaka) kroimy na małe kawałeczki, z powrotem do zupy. Na maśle podsmażamy pora pokrojonego w cienkie plasterki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy razem przez jakiś czas (20-30 min.). Doprawiamy do smaku.
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez sonia Pn, 13.06.2005 18:05

KRUPNIK
proporcje na 3 litry wody
3-4 skrzydełka z kurczaka, gotowac z 2 kostkami knorr z pietruszka i lubczykiem, 3 ziarenka angielskiego ziela , 3 listki laurowe, kilka grzybków suszonych - gotowac z 1/2 godziny na małym ogniu , włoszczyzna świeza- w ilosci jak kto lubi koniecznie marchewka, pietruszka, seler + co tak kto chce ( krojona w talarki) lub mrożona( paski), 1/2 szklanki kaszy średniej jęczmiennej ( trzeba wypróbowac rózne kasze zeby wiedziec jakąś się lubi , pogotowac to chwile i na końcu dodac 3 srednie ziemniaki pokrojone w kostke i gotowac do miekkosci wszystkiego... wlac troche śmietany 12% łaciatej lub innej sprawdzonej czy sie nie zważy w zupie, posypac majerankiem i zielona pietruszką.Smacznego
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez sonia Pn, 13.06.2005 18:58

KOPERKOWA
tak jak krupnik tylko bez grzybków, ziela, lisci, majeranku a zamiast kaszy ryż, makaron lub lane ciasto, pęczek koperku posiekac wrzucic na końcu zamieszac.
Proszę Agnusku obiecane zupki.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Maga Wt, 14.06.2005 10:26

Mmm - pycha te zupki.
Ja w ogóle uwielbiam zupy i dzisiaj robię jarzynową z pulpecikami mięsnymi. Robię wywar również na skrzydełkach kurczaka (+ziele angielskie i listek laurowy), dodaję młodą włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler, poszatkowaną kapustę, fasolkę szparagową, ziemniaki. Pod koniec wrzucam uformowane kulki z mięsa mielonego. Doprawiam śmietanką i posiekanym koperkiem.
Avatar użytkownika
Maga
 
Posty: 244
Dołączył(a): Wt, 01.03.2005 11:11

Postprzez Małgosia Sz Wt, 14.06.2005 13:28

takie kuleczki z mięsa mielonego są pyszne, ja dodaję też do zupy pomidorowej (ze swieżych pomidorów)
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez greenw Śr, 15.06.2005 14:22

a jakiś przepis na chłodnik znalazłby się?
Avatar użytkownika
greenw
 
Posty: 243
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:14
Lokalizacja: Reading

Postprzez Maga Cz, 16.06.2005 13:56

Proszę greenw - przepis na chłodnik.

1litr maślanki lub gęstego jogurtu naturalnego (do wyboru),
1/2 litra kwaśnej śmietany lub kefiru (do wyboru),
1 pęczek botwiny z buraczkami (duży lub 2 małe),
1 średno ogórek świeży,
1 pęczek rzodkiewek,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek koperku,
sól, pieprz, 2 ząbki czosnku

W małej ilości wody ugotować botwinkę i buraczki starte na tarce o grubych oczkach. Wymieszać maślankę ze śmietaną, dodać pokrojony ogórek i rzodkiewkę. Następnie wystudzoną botwnikę i pokrojony szczypior oraz koperek.
Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Można również dodać pokrojone w ósemki jajka na twardo (3 szt.)
Schłodzić w lodówce 2-3 godziny.
Podawać w bulionówkach - można posypać wierzch koperkiem.

SMACZNEGO!
Avatar użytkownika
Maga
 
Posty: 244
Dołączył(a): Wt, 01.03.2005 11:11

Postprzez agnusek Wt, 16.08.2005 15:47

Soniu, gdziekolwiek jesteś, wiedz, że walczę z Twoim krupnikiem!!!! Wszystko przygotowane, tylko nie wiem co się po jakim czasie dodaje, bo nie napisałaś precyzyjnie...
Avatar użytkownika
agnusek
 
Posty: 2551
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:38
Lokalizacja: cudne manowce

Postprzez gocha Wt, 18.10.2005 18:47

A co powiecie na zupe dyniowo-jablkowa?

Robi sie tak: objetosciowo tyle samo dyni co kwasnych jablek pokrojonych w gruba kostke (jablka tak 3-4, jesli sredniej wielkosci).
Dynie gotowac ok. 10 min w nieduzej ilosci wody (ma byc przykryta z lekkim naddatkiem), cukrem (ja daje brazowy), kilkoma gozdzikami (2-3 jak porcja na 4 osoby) i sproszkowanym cynamonem (wg. gustu). Dodac jablka, pogotowac chwilke az zmiekna. Calosc zmiksowac, dodac troche soku z cytryny, jesli zbyt mdle. Z powrotem zagotowac i wlac ciasto na lane kluski (wystarczy z 1 jajka), dodac kwasnej smietany, zagotowac i podawac. Na zimno tez dobra.

W ten sam sposob mozna zrobic kazda zupe owocowa. Tyle, ze jesli z dodatkiem innych owocow, to nie miksowac wszystkich, niech troche zostanie w calosci.
Avatar użytkownika
gocha
 
Posty: 474
Dołączył(a): Pn, 18.07.2005 20:40
Lokalizacja: arlington hts, IL

Postprzez kmaciej So, 12.11.2005 23:03

Gocha zupie z dyni mowie zdecydowanie nie , przynajmniej tej z mojego garnka. Zupelnie nie umialam wybic smaku , jak mawiala moja mama. Ani cytryna ani szczypta soli ani cukrem , w koncu dodalam troche zorawin i dalo sie to zjesc. Prawda jest ze ja generalnie nie lubie zup owocowych, wszystko zjem jak podane ale na mysl o owocowej zupie slinianki nie pracuja. Tesciowa robi zupe z dyni z kasza na mleku (dynia utarta na tarce) i doprawia na slono . Moja ululubiona dynia to ta w occie ktora robila mama .
Pozdrawiam.
kmaciej
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 02:13

Postprzez gocha Pt, 18.11.2005 22:37

No, a ja z kolei nie lubie dyni w occie (moja mama tez robila). De gustibus ... Typowego amerykanskiego ciasta dyniowego tez nie jadam, choc Thanksgivingowy obiad bez tego nie moze sie obejsc w prawdziwych amerykanskich domach. Za to robie jeszcze racuchy z dynia starta na tarce. Kiedys hodowalam dynie na dzialce, bo lubilam na nie patrzec. No i eksperymentowalam, zeby je jakos kulinarnie wykorzystac. Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
gocha
 
Posty: 474
Dołączył(a): Pn, 18.07.2005 20:40
Lokalizacja: arlington hts, IL

Postprzez o. Śr, 30.11.2005 17:56

lentilki to są takie czeskie cukierki czekoladowe we wszystkich kolorach tęczy :))))
Avatar użytkownika
o.
 
Posty: 2855
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:21
Lokalizacja: warszawa

Postprzez agnusek Śr, 30.11.2005 18:14

A czy te lentilki to nie jest po prostu soczewica?
Avatar użytkownika
agnusek
 
Posty: 2551
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:38
Lokalizacja: cudne manowce

Postprzez maradali Śr, 30.11.2005 22:38

tak, tak to jest soczewica..
maradali
 
Posty: 650
Dołączył(a): Pt, 25.03.2005 21:51
Lokalizacja: Europa

Postprzez sonja Cz, 01.12.2005 10:18

soczewica???..................mniam
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez Małgosia Sz Cz, 01.12.2005 14:26

Soniu, Ty się tu w zupkach nie oblizuj, tylko wrzucaj jakieś świąteczne przepisy, może w nowym temacie? CZekam:)))
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez sonja Cz, 01.12.2005 15:09

u mnie tradycja...........nic specjalnego, grzybowa, barszcz z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami i tzn "pieczarczana woda" nie majaca nic wspolnego z pieczarkami tylko z suszonymi owocami( jabłka, gruszki, sliwki)............i przymusowo karp, choc ja osobiscie tylko ze wzgledu na tradycje konsumuje:)
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne