Paczka makaronu( dużego, np. rurki, świderki)
pół kilograma mięsa mielonego
20 dkg pieczarek
duża cebula
20 dkg sera żółtego
oliwa
łyżka mąki
łyżka masła lub margaryny
mleko
sól, pieprz, czosnek granulowany
Mięso podsmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, pieczarki podsmażyć z cebulą, makaro podgotować.
Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy makaron, potem mięso, pieczarki z cebulą, starty ser, makaron. Zalewamy to sosem beszamelowym, który robimy tak: Na patelni rozpuścić łyzkę masła lub margaryny, wsypać w to łyzkę maki, wymieszać, dodawać mleka, doprawić solą, pieprzem i dużą ilością czosnku granulowanego. Zalać tym zapiekankę, wstawić do piekarnika na ok. 20-30 minut. SMACZNEGO!!!