sonja jajeczka, nawet te najlepsze od kurek ze wsi, nie są dopuszczone w diecie wegańskiej.
Mówiąc ogólnie i bardzo krótko, wyeliminowane są wszystkie produkty pochodzenia
zwierzęcego. Jest to "ostrzejsza forma" wegetarianizmu, który odrzuca tylko mięso.
Wbrew pozorom jest bardzo dużo jedzenia oprócz preferowanego w naszej kuchni mięsa !
Ja jak większośc ludzi byłam wystraszona samym pomysłem najpierw wegetarianizmu, a po 5 latach
gdy przyszła kolej na weganizm to już miałam stracha w oczach. Jednak z czasem, kiedy
bliżej poznałam całą ideę i mam wiedzę na ten temat to twierdzę, że nie taki
diabeł straszny ...
Teraz sama bardzo często jem potrawy wegetariańskie albo wegańskie.
Jednak całkowicie i rygorystycznie jej nie przestrzegam bo nie zrezygnuję z ryb.
tessa wszyscy ludzie jak usłyszą weganizm to reagują tak jak Ty i od razu mówią o trudnym
i skomplikowanym życiu ale naprawdę to tak żle nie jest jak już prowadzi się świadomie
taki tryb żywienia. Komplikacja polega na tym, że nie wejdziesz do pierwszego z brzegu baru
czy restauracji i nie zjesz czegoś od ręki. Natomiast jeśli nie korzysta się z punktów zbiorowego
żywienia to nie ma znaczenia z czego sobie gotujesz obiad. Po prostu musisz tylko mieć w
domu odpowiednie produkty i tyle. Takimi produktami są kasze, ryż , soja, cieciorka,
soczewica, wszystkie fasole, płatki, makarony bez jajek, mąki, kuskus,
wszystkie warzywa i owoce, tofu, groch , orzechy, pestki itd. itd. ...
No i jest jeszcze jeden "problem" , ciasta i słodycze kupowane w cukierniach
i sklepach / jajka, mleko, masło .../ ale i na to są sposoby domowe.
Natomiast w cywilizowanych krajach np w Szwecji, w której syn trochę mieszkał,
są nawet lody w wersji wegańskiej i nikt niczego nie musi się "wyrzekać" .
Janka dziękuję za podpowiedż z nabłyszczaniem chlebka.
Razem z chlebkiem, w jednym wsadzie piekliśmy, coś co ja nazwałabym paszteto-zapiekanką
Produkty z których to było zrobione to ryż, płatki owsiane, granulat sojowy, cebula,
warzywna mieszanka chińska, olej i przyprawy.
Umieszczam zdjecie zrobione po wyciagnieciu z piekarnika.
Mozna to jeśc jako danie obiadowe albo na chleb obłożone dodatkowo jakimiś warzywami
/ np ogórkiem kiszonym /
Bardzo lubię te potrawy i bardzo rzadko jem mięso. Są smaczne i zdrowe -
POLECAM !Właśnie w tym momencie pomyślałam, że może warto byłoby założyć temat z potrawami
wegańskimi i wegetariańskimi ? Może ktoś by skorzystał ?
Jak myslicie ??