Z rukoli i sera pleśniowego
____________________________________________________
10 dag rukoli,
2 gruszki, 
10 dag orzechów włoskich, 
10 dag sera z niebieską pleśnią (lazur, rokpol, gorgonzola). 
Sos: 
2 łyżki oliwy, 
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu, 
łyżeczka musztardy, 
sól, pieprz
Składniki sosu umieścić w zakręcanym słoiczku i przez chwilę energicznie nim potrząsać. Rukolę opłukać i osuszyć, gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, orzechy grubo po- siekać. Wymieszać wszystkie składniki, posypać pokruszonym serem i polać sosem.
Z makaronu pełnoziarnistego
_______________________________________________
1/2 paczki makaronu pełnoziarnistego, 
20 dag pomidorów koktajlowych, 
10 zielonych oliwek bez pestek, 
10 oliwek czarnych, 
1/2 pęczka natki pietruszki, 
2-3 łyżki sosu pesto
Makaron ugotować al dente, odcedzić, wystudzić. Pomidorki poprzekrawać na połówki, natkę drobno posiekać. Połączyć składniki sałatki, wymieszać z sosem pesto.
Ze świeżego szpinaku
___________________________________________
3 duże garście małych liści szpinaku, 
1/2 słoika suszonych pomidorów, 
5 dag obranych migdałów, 
5 dag oscypka lub innego ostrego sera, 
2 łyżki oliwy, 
łyżka octu winnego, 
sól, cukier
Szpinak dokładnie umyć, usunąć łodyżki, osuszyć, rozłożyć na dużym talerzu. Na wierzchu ułożyć pokrojone w paseczki suszone pomidory i wiórki startego sera. Migdały podprażyć przez chwilę na suchej patelni, aby leciutko się przyrumieniły i nabrały aromatu, posypać nimi szpinak. Z oliwy octu, soli i cukru przyrządzić sos winegret. Polać nim sałatkę.
Z cykorii
_________________________________________
Duża cykoria lub dwie małe,
3 mandarynki, 
pół szklanki jogurtu, 
1-2 łyżki miodu, 
1-2 figi
Z cykorii wyciąć gorzki głąb. Listki umyć, osączyć, drobno pokroić w poprzek, ułożyć w szklanym naczyniu, udekorować cząstkami mandarynek i zalać jogurtem wymieszanym z miodem. Posypać pokrojonymi figami.
Z pieczonych buraków
______________________________________________
12 małych buraków, 
75 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone), 
czerwona cebula, 
25 dag młodego szpinaku, 
25 dag miękkiego białego sera koziego, 
po 1/2 szklanki białego octu winnego i oleju, 
1/4 szklanki oliwy, 
łyżeczka cukru, 
sól, pieprz
Ocet wymieszać z cukrem i powoli, ciągle mieszając, dodawać olej i oliwę. Przyprawić solą i pieprzem. Szpinak umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić w plasterki. Buraki wyszorować szczoteczką, odciąć ogonki i zapakować po trzy w folię aluminiową. Ułożyć na blasze i piec 1 godz. 45 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Co jakiś czas odwracać. Rozwinąć buraki z folii, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki, polać połową sosu i wymieszać. Resztą sosu polać śliwki i cebulę. Salaterkę wyłożyć liśćmi szpinaku, na nich ułożyć buraczki i śliwki z krążkami cebuli. Posypać pokruszonym kozim serem.
Z paluszków krabowych
_____________________________________________________________
Paczka mrożonych paluszków krabowych, 
duży pęczek kopru, 
puszka groszku zielonego, 
3 łyżki stołowe majonezu, 
łyżka jogurtu naturalnego
Rozmrożone paluszki pokroić na kawałki około pół-centymetrowej długości. Koper umyć, drobno posiekać, groszek osączyć na sicie. Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać majonezem wymieszanym z jogurtem.
Zrodlo:
http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domow ... 38527.html