 przez samarytanka  Wt, 11.04.2006 18:30
przez samarytanka  Wt, 11.04.2006 18:30 
			
			A ja mam coś szybkiego,niedrogiego i smacznego..
 Filet z piersi kurczaka ilość wg uznania i głodnych buziek.
 cebulę lekko podsmarzyć najlepiej na oliwie ,pokroić drobno w kostkę filety,osolic i posypać lekko czosnkiem/przyprawą/.całość dusić ,a gdy kurczak będzie już miękki zrobić sos.
Sos: 1 część wody i 1 część jogurtu naturalnego i wegeta ziołowa-koniecznie!wymieszać.
Można dodać łyżeczkę mąki .
Można dodać odrobinę pieprzu ziołowego.
1 część tzn.np." pół szklanki" na jedną porcję fileta lub  wg upodobań.
Jeden filet spokojnie  wystarczy dla" mniej głodnych" 2-3 osób.
Smażony /DUSZONY/ filet z cebulą zalać  sosem i mieszać , aż się zagotuje i lekko zgęstnieje.
Można wykorzystać fileta z np.niedzielnego rosołu./Ja od jakiegoś czasu gotuję rosół tyko z fileta i jest mniej tłusty ,a równie smaczny/. Wtedy przygotowanie samego dania trwa znacznie krócej,bo wystarczy podsmażyć tylko cebulkę dodać ugotowanego rozdrobnionego nawet palcami fileta i zalać sosem.
Całość podawać można z ryżem- najlepiej ciemnym,ziemniakami/całymi/ i surówkami. 
Życzę smacznego.Anna